Go Back   Mitsubishi Forum - Mitsubishi Enthusiast Forums > Mitsubishi Models > Mitsubishi Eclipse & Eclipse Spyder > 3rd Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Welcome to the Mitsubishi Forum - Mitsubishi Enthusiast Forums.
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-20-2005, 10:16 PM
 
Join Date: May 2005
Posts: 3
Default 01 Spyder stalls after new battery?

Lucky me, I got a call from my mother-in-law today because her car is stalling after the battery was replaced earlier today. The car will not idle, just dies. As long as you stay in the gas it runs fine but as soon as you come to a stop it dies. I figured it just needed to be driven for awhile to allow the computer to reacclimate. Well, I drove it about 75 miles and it still stalls when coming to a stop. The check engine light also came on about 50 miles in but my scanner is a buddy's house.

I checked all the vaccuum connections and electrical connections near the battery and everything looked copacetic. Anything else I to do or check before I get my code scanner back?
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on MitsubishiForum!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-21-2005, 01:10 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2005
Location: Norfolk, VA
Posts: 4,865
Send a message via ICQ to Sanguinius Send a message via AIM to Sanguinius Send a message via Yahoo to Sanguinius
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

Check the idle. Is it a definate electrical problem or is it just that the engine up and dies for no reason?
Reply With Quote
  #3  
Old 05-21-2005, 04:47 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,375
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

well its not the battery. Find out what you're CEL is and make sure everything is "copacetic"
__________________
read www.vfaq.com
and http://www.roadraceengineering.com front to back
Reply With Quote
  #4  
Old 05-21-2005, 06:33 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2005
Location: Norfolk, VA
Posts: 4,865
Send a message via ICQ to Sanguinius Send a message via AIM to Sanguinius Send a message via Yahoo to Sanguinius
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

Yeah definately not the battery. Need to get the code pulled see what it is and fix THAT problem first.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-21-2005, 07:22 PM
 
Join Date: May 2005
Posts: 3
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

The problem started happening right after the battery was replaced, literally. Coincidence? Perhaps. I did pull the codes and got a P0101, VAF/MAF circuit out of range/performance. I cleared the code after reseating the MAF wiring connector and ran the car another 50 miles and the code didn't come back. I also cleaned the MAF and put a new air filter in it.

Again, the car never had any of these issues prior to the battery being replaced. The problem started happening on the first attempt to start the car after the new battery was put in. I know it's not the battery causing it. I figured the computer isn't relearning properly. I disconnected the neg battery cable twice today for 15 minutes to reset the computer to no avail. Typically how much does it cost to have the ECU reflashed at the dealer?

It acts just like my Mustang did when the idle air controller went bad. It just seems strange that something like that would crap out at the exact moment a new battery was installed.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-21-2005, 09:08 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2005
Location: Norfolk, VA
Posts: 4,865
Send a message via ICQ to Sanguinius Send a message via AIM to Sanguinius Send a message via Yahoo to Sanguinius
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

Could you have possibly done something in the disconecting and reconnecting the battery that could have zapped the computer or the sensor? I dunno how much it'd cost to flash the computer or if it'd just be easier to replace it altogether.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-21-2005, 09:16 PM
 
Join Date: May 2005
Posts: 3
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

Quote:
ORIGINAL: Sanguinius

Could you have possibly done something in the disconecting and reconnecting the battery that could have zapped the computer or the sensor? I dunno how much it'd cost to flash the computer or if it'd just be easier to replace it altogether.
Unfortunately I didn't install the battery. She had it done at Advance Auto. She said one of the minions started the install but the manager had to finish it for whatever reason. The manager told her she'd have to take it to Mitsubishi. I'll see if I can find a junkyard computer to try.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-21-2005, 11:08 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2005
Location: Norfolk, VA
Posts: 4,865
Send a message via ICQ to Sanguinius Send a message via AIM to Sanguinius Send a message via Yahoo to Sanguinius
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

Oh jeez one of the Advanced minions... NOT good most of those guys wouldn't know a feul filter from an air filter... (Though some of them ARE good I know an ASE certified master mechanic that works at one but not as a minion).
Reply With Quote
  #9  
Old 08-10-2005, 06:49 PM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

What was the final outcome of this problem? I have exactly the same issue with my 01 Spyder. Replaced the battery and the car will not idle...
Reply With Quote
  #10  
Old 08-12-2005, 04:09 PM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 16
Default RE: 01 Spyder stalls after new battery?

Wow, i was planing to change the battery of my 00' gt, but with these i've seen i think i prefer to wait until the battery dies complety lol, does any had changed the battery of their cars and didnt had that problem??
Reply With Quote
Old 08-12-2005, 04:09 PM
 
 
 
Reply

Tags
2001, battery, bore, car, change, clean, dies, disconnection, eclipse, forgets, idle, mitsaubishi, mitsubishi, montero, plate, sport, stalls, starting, throttle


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 01:29 PM.

Internet Brands, Inc.



SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.