timing

  #1  
Old 12-10-2014, 02:22 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2013
Location: L.A. California
Posts: 10
Default timing

2000 gallant. Broke timing belt. I replaced it & car will not ttart. Took it off turned engine 180, still no start. It sounds as if it had no spark. Checked plugs/coils OK.. Any thoughts?
 
  #2  
Old 12-10-2014, 11:53 AM
Senior Member
Join Date: Jun 2013
Location: Northland, NZL
Posts: 1,219
Default

uhhh....
Tdc #1.
Line up your cams.
Belt on.
Check compression.

If you broke it while running, id expect a fair bit of damage.
If it has a dizzy, and no spark, id expect you sheared the drive pinion key.
 
  #3  
Old 12-10-2014, 02:33 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2013
Location: L.A. California
Posts: 10
Default

Originally Posted by Akzle View Post
uhhh....
Tdc #1.
Line up your cams.
Belt on.
Check compression.

If you broke it while running, id expect a fair bit of damage.
If it has a dizzy, and no spark, id expect you sheared the drive pinion key.
Tdc yes.
All pulleys on mark, yes
Sounds like no compression, lady said it always sounded that way.
Broke while d, yes. I'll check drive pinion key-compression. Thanx
 
  #4  
Old 12-10-2014, 02:40 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2013
Location: L.A. California
Posts: 10
Default

Originally Posted by asde33 View Post
Tdc yes.
All pulleys on mark, yes
Sounds like no compression, lady said it always sounded that way.
Broke while d, yes. I'll check drive pinion key-compression. Thanx
Ooh, yes there is spark, dizzy?
 
  #5  
Old 12-10-2014, 03:52 PM
Senior Member
Join Date: Jun 2013
Location: Northland, NZL
Posts: 1,219
Default

If theres spark then its unlikely to be dizzy issue.
 
  #6  
Old 12-12-2014, 09:29 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2013
Location: L.A. California
Posts: 10
Default

Compression check low. Cyl 2 & 3 below 100. Took head off. Head gasket looks OK. No damage to valves or pistons. What else could cause low compression?
 
  #7  
Old 12-13-2014, 06:45 AM
Senior Member
Join Date: Jun 2013
Location: Northland, NZL
Posts: 1,219
Default

leakdown test.
'looks ok' doesnt always mean ok.
What did the bores on 2&3 look like? Shat a ring?
 
  #8  
Old 12-15-2014, 04:04 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2013
Location: L.A. California
Posts: 10
Default

Cyl. Smooth. If it is the rings would it show on the bore?
 
  #9  
Old 12-15-2014, 05:23 PM
Senior Member
Join Date: May 2014
Posts: 290
Default

That is an interference motor .... U may have internal damage dude,..Good luck.
 
  #10  
Old 12-16-2014, 12:04 AM
Senior Member
Join Date: Jun 2013
Location: Northland, NZL
Posts: 1,219
Default

Originally Posted by asde33 View Post
Cyl. Smooth. If it is the rings would it show on the bore?
maybe. maybe not.
that's why we do leakdown tests.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: timing


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.