Mitsubishi Galant A sporty mid-sized sedan offering the perspective buyer a change from the normal mid-size sedan class.

no start (sometimes) problem

  #1  
Old 07-02-2015, 04:19 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2015
Posts: 1
Default no start (sometimes) problem

Really getting to my whits end with this one. 2001 galant 4cyl, everything stock. A few days ago I had a sluggish crank but it started. Short trip, started normally after that. Following day, even more of a sluggish crank, but it turned over. Another short trip, this time, upon restart, another sluggish crank. Following day, no crank, no start. Jumped it and took it to local parts place where they tested the battery and alternator. Battery good, alternator charging slightly below where it should be. He turned car off and fired it right back up again. Today, no start. 4 key turns, no crank. 5th turn, sluggish start. I wouldn't get any start if the battery hadn't been recharged all the way by the alternator, correct? Ive got friends suggesting flywheel, starter, etc etc. Decided to come to some experts. Any help would be appreciated.

2 side notes, we have had an enormous amount of rain the past couple of days, and this problem started the day of the 1st bad rains. Secondly, alternator belt broke on me while driving about 4 weeks ago. I replaced both belts. This problem did not occur after this, but thought it might be worth mentioning.
 

Last edited by laynesdad; 07-02-2015 at 04:23 PM.
  #2  
Old 08-05-2015, 07:45 PM
Senior Member
Join Date: Oct 2004
Location: Washington State
Posts: 1,344
Default

You might have a bad battery cable or a bad ground. Another possibility (and it was not tested) is a bad starter. If you can take the starter off - take it to the parts store and have them bench test it.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Tmandorfer
Mitsubishi Montero & Montero Sport
3
06-23-2011 09:32 PM
demii
2nd Generation
6
09-01-2008 10:18 PM
jamdude
Mitsubishi Montero & Montero Sport
1
04-25-2008 11:05 PM
BigSteve0034
Mitsubishi Galant
12
12-16-2005 07:34 PM
chrome0011
2nd Generation
1
02-29-2004 11:46 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: no start (sometimes) problem


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.